Hosts Bestand Wijzigen

Onderstaand treft u voor zowel Windows als Mac de stappen om het zogeheten Hosts bestand te wijzigen. Door uw Hosts bestand te wijzigen kunt u bijvoorbeeld (tijdelijk) een domein verwijzen naar een specifieke IP-adres (server). Dit zorgt er voor, dat alleen uw PC/Mac de webpagina ziet die op het opgegeven IP adres wijst.

Windows

• Open 'Kladblok(engels: Notepad)'. Belangrijk: Kladblok/Notepad dient uitgevoerd te worden als de Administrator. Dit kunt u doen door met uw rechtermuisknop op Kladblok te klikken en 'Uitvoeren als Administrator' te selecteren.
  • Klik bovenaan in Kladblok op 'Bestand(engels: File)'
  • Ga naar de map 'C:/Windows/System32/drivers/etc/'

• Mocht het zo zijn dat u geen bestanden ziet, klik dan naast 'Bestandsnaam/File Name'  in het menu op 'Alle bestanden/All Files'
  • Open het bestand genaamd 'Hosts'
  • Vul het IP-adres en daarachter de domeinnaam in zoals in de onderstaande afbeelding weergeven(www.domein.nl & domein.nl zijn twee verschillende 'domeinen' voor dit bestand) en sla het bestand vervolgens op (zonder extensie).

• Wanneer u  nu in uw browser het domein opvraagt wordt het domein automatisch verwezen naar het IP-adres dat u in uw hosts bestand heeft opgegeven.

Mac

• Open 'Terminal' en voer vervolgens het onderstaande commando in:
  • sudo nano /etc/hosts

• Voeg nu de gewenste regel toe (domein, IP-adres) en druk achtereenvolgens op 'CTRL+ O' & 'CTRL + X' om het bestand op te slaan.

• Om direct het nieuwe hosts bestand in te laden voert u onderstaand commando uit:
  • dscacheutil -flushcache